Blog

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω να φτιάχνω κοσμήματα εύκολα και οικονομικά;

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω να φτιάχνω κοσμήματα

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω να φτιάχνω κοσμήματα; Η κατασκευή των δικών σας χειροποίητων κοσμημάτων δεν είναι μόνο μία διασκεδαστική απασχόληση, αλλά παράλληλα είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να εκφραστείτε και να κατασκευάσετε κάτι όμορφο με το δικό σας γούστο.

Η βιομηχανία κοσμημάτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ανθεί καθώς οι άνθρωποι συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους, ώστε το στυλ τους να είναι πιο ελκυστικό, πιο μοναδικό και όσο γίνεται περισσότερο οικονομικό. Η μόδα δεν περιορίζεται πλέον σε μία μόνο ομάδα ατόμων, αντιθέτως οι τάσεις της ενσωματώνουν ένα στυλ το οποίο απευθύνεται σε όλους. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό της οικουμενικότητας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πρωτοεμφανιζόμενους να λάμψουν και να διακριθούν  στον τομέα των κοσμημάτων.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω να φτιάχνω κοσμήματα – Ας ξεκινήσουμε

Αν είσαι αρχάριος επομένως και αναζητείς τι χρειάζεται άραγε για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις κοσμήματα, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Επιλέξτε τον τύπο κοσμημάτων που σας ενδιαφέρει περισσότερο!

Όποτε καταπιάνεστε με ένα νέο αντικείμενο για το οποίο οι γνώσεις και η εμπειρίες σας είναι περιορισμένες, τότε θα πρέπει να καταστρώσετε ένα απλό, σε πρώτη φάση, σχέδιο ώστε να μπορέσετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, σας συστήνουμε να επικεντρωθείτε σε ένα και μόνο υλικό. Αντί να πειραματιστείτε με πληθώρα υλικών από την αρχή, αυξάνοντας το φορτίο πίεσης και απαιτήσεων, καλύτερα επικεντρωθείτε σε ένα μόνο είδος και σε μία τεχνική. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνετε αφενός να εξοικειωθείτε, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, με το συγκεκριμένο είδος κοσμημάτων κι αφετέρου αναπτύσσοντας τις δεξιότητες σας, έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να συνεχίσετε και σε άλλα “μονοπάτια”.

2 τρόποι για να γίνεις μια σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων!

Πώς επιλέγω το κατάλληλο υλικό ως αρχάριος;

Εδώ μπορείτε να κινηθείτε με βάση την αισθητική και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ίσως σας αρέσει περισσότερο να φοράτε κοσμήματα με χάντρες, ή ίσως πάλι προτιμάτε την απλή εμφάνιση και την εξατομίκευση των κοσμημάτων με μεταλλική στάμπα. Ίσως θέλετε να δουλέψετε με δέρμα, πηλό ή γυαλί.

Εμείς ως επαγγελματίες σας προτείνουμε σαν πρώτη επαφή να προτιμήσετε τις γυάλινες χάντρες. Ο τρόπος κατασκευής των συγκεκριμένων κοσμημάτων είναι ιδιαίτερα απλός, γρήγορος κι εύκολος. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ χαντρών, διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, καθώς επίσης και να πειραματιστείτε με υλικά όπως πέτρες και ημιπολύτιμους λίθους.

Θα ρωτήσετε γιατί χάντρες από γυαλί; Το γυαλί είναι ένα δημοφιλές υλικό για χάντρες και πέτρες επειδή μπορεί να είναι διαφανές ή αδιαφανές και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ορισμένες γυάλινες χάντρες κατασκευάζονται με τη σύντηξη δύο διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους, ενώ άλλες κατασκευάζονται με την επικάλυψη ενός χρώματος πάνω σε ένα άλλο.

Η επιλογή του υλικού επομένως είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα δικά σας κοσμήματα!

Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων

Ήρθε η ώρα να αγοράσουμε τον εξοπλισμό μας!

Για την πρώτη σας προσπάθεια, μία έξυπνη κίνηση είναι να “δανειστείτε” τους κόφτες και τις πένσες από την εργαλειοθήκη του σπιτιού σας. Δηλαδή τα απλά εργαλεία που είναι για όλες τις δουλείες στην αρχή θα σας φανούν χρήσιμα. Μακροπρόθεσμα όμως, η αλήθεια είναι ότι όσο καλύτερα εργαλεία έχετε στην διάθεσή σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία κατασκευής και τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό σας αποτέλεσμα.

Στην αρχή λοιπόν, μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή επένδυση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικά εργαλεία όπως π.χ οι σφραγίδες μετάλλων  αλλά μελλοντικά σας διαβεβαιώνουμε ότι ξεπληρώνουν και με το παραπάνω το αρχικό τους κόστος όταν θα είστε σε θέση να δημιουργείτε αντί να αγοράζετε τα κοσμήματά σας. Θα μπορείτε να φτιάχνετε κοσμήματα για να τα χαρίζετε ή και να τα εμπορεύεστε ακόμα σε άλλους. Επενδύστε συνεπώς, σε εργαλεία υψηλής ποιότητας από αξιόπιστες μάρκες όπως η Benchmade ή η Spyderco.

Ένας ενδεικτικός εξοπλισμός για αρχάριους, απαρτίζεται από έναν άνετο πάγκο εργασίας, ένα καλό ψαλιδάκι για την κοπή του σύρματος, όπως επίσης και μια πένσα με στρογγυλή μύτη. Φυσικά χρειάζεστε κουμπώματα και ακροδέκτες, καθώς και στοπάκια για να μην κουνιούνται οι χάντρες. Στη σχολή κοσμημάτων Κοσμογονία, θα αποκτήσετε πολύτιμες και μοναδικές γνώσεις σε όλα τα επίπεδα.

 Από την θεωρία… στην πράξη

Ας εξηγήσουμε τώρα την πρώτη εύκολη εφαρμογή! Τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή βραχιολιών με γυάλινες χάντρες είναι:

  • Χρυσό διακοσμητικό με τρύπες στην κάθε πλευρά
  • Πένσα
  • Γυάλινες Χάντρες
  • Ελαστικό κορδόνι ή κλωστή

Αρχικά παίρνουμε το ελαστικό κορδόνι (ή την κλωστή μας) και το περνάμε στην μία άκρη του διακοσμητικού. Στην συνέχεια το κόβουμε και κάνουμε 3 κόμπους. Έπειτα περνάμε στο κορδόνι περίπου τις μισές χάντρες. Αφού γεμίσουμε την μια πλευρά του βραχιολιού μας με χάντρες,  κάνουμε τα ίδια και από την άλλη πλευρά του κοσμήματος. Κι αφού ετοιμάσουμε το κόσμημά μας το βάζουμε στον καρπό μας ώστε τελικά να διαπιστώσουμε αν απαιτείτε κάποια διόρθωση των χαντρών.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η κατασκευή κοσμημάτων είναι ένας κλάδος που ευδοκιμεί και συνεχώς αναζητά το πρωτοπόρο. Μην διστάζετε λοιπόν, δοκιμάστε τα όρια σας, πειραματιστείτε και τελικώς μπορεί να εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα! Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και κάντε τα πρώτα σας πετυχημένα βήματα με αυτοπεποίθηση! Για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε κοσμήματα, δεν χρειάζεστε πολλά… ένα σχέδιο, έναν εξοπλισμό, φαντασία και μεράκι!