Blog

2 τρόποι για να γίνεις μια σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων!

τρόποι για να γίνεις μια σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων!

Πως θα γίνεις σχεδιάστρια κοσμημάτων; Όλοι μας έχουμε ακούσει την φράση, «οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά». Οι λεπτομέρειες στο στυλ μας είναι τα κοσμήματα. Όσο μικρά κι αν είναι τα συγκεκριμένα αξεσουάρ κρύβουν μια γοητεία εκλεπτυσμού. Στις μέρες μας λοιπόν, τα κοσμήματα είναι τρόπος έκφρασης, αποτύπωση της προσωπικότητας και της διάθεσής μας. Τα κοσμήματα όμως δεν είναι μια πινελιά του σήμερα, αντιθέτως τα κοσμήματα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τον καλλωπισμό του ανθρώπινου σώματος, έχοντας παράλληλα βαθιά σημασία στον πολιτισμό μας.

Ήδη από την παλαιολιθική εποχή οι άνθρωποι των σπηλαίων φορούσαν χάντρες από όστρακα ή οστά ζώων. Έπειτα τα κοσμήματα εξελίχθηκαν σε έκφραση πλούτου και δύναμης. Η μεταλλοτεχνία και οι πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιούνταν για να αναδείξουν το κύρος, την ομορφιά και τον εξευγενισμό ενός ατόμου. Τα κοσμήματα επίσης αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της κοινωνικής ιεραρχίας σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Από τη βικτωριανή εποχή και μετά, οι άνθρωποι άρχισαν να στολίζονται με τα περίτεχνα αυτά αξεσουάρ για να επιδεικνύουν το μοναδικό τους στυλ.

Πως να γίνω σχεδιάστρια κοσμημάτων – Η Κατεύθυνση της αγοράς

Η βιομηχανία σχεδιασμού κοσμημάτων έχει αναπτυχθεί εκθετικά τις τελευταίες δεκαετίες, διότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει ένα κόσμημα στη συνολική του εμφάνιση και αισθητική. Οι σχεδιαστές κοσμημάτων έχοντας λάβει υπόψη τους την κατεύθυνση της αγοράς, έχουν αρχίσει να δημιουργούν προϊόντα που ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε είδος ντυσίματος και τρόπου ζωής. Από τη μινιμαλίστρια που φοράει μόνο μαύρο ζιβάγκο με τζιν μέχρι την πιο τολμηρή fashionista που αγαπά τα έντονα χρώματα και τα statement κομμάτια!

Σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες λοιπόν, το να γίνεις σχεδιάστρια κοσμημάτων είναι μία τολμηρή απόφαση. Αν είσαι ένα άτομο όμως παθιασμένο με την τέχνη του σχεδιασμού το οποίο απλώς αναζητά την ελευθερία να εκφραστεί δημιουργικά και να μοιραστεί τα σχέδιά του με τον κόσμο, μην το πολυσκέφτεσαι. Απλώς ακολούθα έναν από τους παρακάτω δρόμους και γίνε η επόμενη σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων!

Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων

Ο κάπως “αργός” δρόμος για να γίνεις σχεδιαστής/τρια κοσμημάτων

Οι σχεδιαστές κοσμημάτων αποτελούν τον εγκέφαλο της διαδικασίας που κάνει τα κοσμήματα τόσο ξεχωριστά. Είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία ιδιαίτερων και αισθητικά αποδεκτών κομματιών, τα οποία προορίζονται για να φορεθούν από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου όμως να καταφέρουν να μεταφέρουν οι σχεδιαστές την ιδέα τους από το χαρτί στο υλικό είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση και στον απαραίτητο εξοπλισμό.

Οι σχολές σχεδιασμού κοσμημάτων όχι μόνο παρέχουν στους σπουδαστές τους αυτά τα αναγκαία εργαλεία και μέσα, αλλά παράλληλα τους διδάσκουν και την νοοτροπία του σχεδιασμού, η οποία εκτείνεται στο πώς σχεδιάζεται ένα κόσμημα από το μηδέν, μέχρι και την ενσωμάτωση του κομματιού αυτού σε ένα ρούχο ή σε ένα σύνολο ενδυμάτων. Οι σπουδαστές ακόμη, μαθαίνουν για τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πιο γνωστοί σχεδιαστές του κλάδου, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζουν αυτές τις συγκεκριμένες δεξιότητες όταν δημιουργούν τα δικά τους έργα.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης δίνει στους μαθητές το πλεονέκτημα να αποκτήσουν μαθησιακά οφέλη τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε  πρακτικό επίπεδο στον κόσμο των κοσμημάτων, ακριβώς επειδή τους επιτρέπει να σκέφτονται έξω από ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όταν σχεδιάζουν κάτι νέο.

Ο πιο “γρήγορος” δρόμος

Αν αναζητείς μία κάπως ταχύτερη διαδρομή, προσπάθησε να φτιάξεις τα δικά σου χειροποίητα κομμάτια ξεκινώντας μία συλλογή κοσμημάτων. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι, έχεις την ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνεις την τέχνη. Για να ξεκινήσεις όμως θα πρέπει να προμηθευτείς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενδεικτικά τα πιο απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση απλών ιδεών και σχεδίων είναι τα ακόλουθα:

  • Μικρή πένσα με στρογγυλή μύτη
  • Μικρή πένσα με πλατιά μύτη
  • Χάντρες
  • Κουμπώματα για κολιέ
  • Εξαρτήματα για σκουλαρίκια

Επίσης τα υλικά με τα οποία σου προτείνουμε να πειραματιστείς ώστε να έρθεις σε μία πρώτη επαφή με την τέχνη είναι το σύρμα και ο πολυμερικός πηλός. Μπορείς επίσης να κάνεις πρακτική άσκηση ή να εκπαιδευτείς σε έναν κατασκευαστή κοσμημάτων ώστε να μάθεις δεξιότητες παραγωγής και ψηφιακού σχεδιασμού. Δεδομένου ότι δεν εργάζεσαι μέσα στα όρια ενός εταιρικού περιβάλλοντος, έχεις την ελευθερία να δημιουργήσεις τα σχέδια που θέλεις και να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Αυτός ο δρόμος θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτύξεις τις ικανότητες σου και να δημιουργήσεις τη συλλογή σου από το μηδέν. Υπάρχει ενδεχόμενο παρόλο που θα ξοδέψεις πολύ χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση σου, η συλλογή κοσμημάτων σου θα μην έχει απήχηση και αποδοχή. Δεν πειράζει όμως. Μην απογοητεύεσαι! Κάθε αρχή και δύσκολη! Ο χρόνος, η γνώση και η προσπάθεια, θα σε ανταμείψουν στο μέγιστο!!!

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, το να γίνεις μια σχεδιάστρια κοσμημάτων είναι αδιαμφησβήτητα μία πρόκληση υψηλών προδιαγραφών αφού η ανταγωνιστικότητα του κλάδου είναι έντονη και συχνά ο κύκλος των επιτυχημένων στενός και περιορισμένος. Αν όμως αγαπάς τα κοσμήματα και λατρεύεις να σχεδιάζεις, απλώς κάνε το πρώτο βήμα, εμπιστεύσου τις προτάσεις μας και προσπάθησε! Σίγουρα θα τα καταφέρεις!!!