Blog

Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων

Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων. Το κόσμημα συνιστά ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του τρόπου ντυσίματός μας. Είναι ένα αξεσουάρ που μπορούμε να φοράμε καθημερινά, καθώς ταιριάζει σε κάθε περίσταση και αρμόζει με κάθε γούστο. Επιλέγοντας το σωστό κόσμημα, μπορούμε να αναδείξουμε την προσωπικότητά μας και να κάνουμε μια δήλωση για το ποιοί είμαστε συνολικά ως άνθρωποι. Πολλοί από εμάς εστιάζουμε στις λεπτομέρειες και μάλιστα σε αυτές συνήθως κρύβουμε την αλήθεια μας. Τα κοσμήματά μας λοιπόν, αντανακλούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Τα κοσμήματα είναι επίσης ένας τρόπος να εκφράζετε μέσω του στύλ την διάθεσή σας. Είτε επιθυμείτε μια τολμηρή εμφάνιση είτε κάτι πιο διακριτικό, τα κοσμήματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε λίγη επιπλέον λάμψη στο ντύσιμό σας.

Πώς όμως κατασκευάζονται αυτά τα περίτεχνα στολίδια; Ποια είναι τα Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κοσμημάτων εκεί έξω, από χειροποίητα κομμάτια κατασκευασμένα από τοπικούς τεχνίτες, ακόμη και από εμάς τους ίδιους, μέχρι προϊόντα μαζικής παραγωγής από διεθνείς μάρκες. Το είδος του κοσμήματος που θα επιλέξετε εξαρτάται αφενός από το είδος της εμφάνισης που θέλετε να πετύχετε και αφετέρου από το πόσα χρήματα διαθέτετε να ξοδέψετε γι’ αυτό!

Τα χειροποίητα κοσμήματα προσφέρουν μια ευκαιρία για δημιουργικότητα και αυτοέκφραση μέσω του σχεδιασμού και της χειροτεχνίας. Αυτού του είδους τα κομμάτια έχουν συχνά μια μοναδική αισθητική που δεν αναπαράγεται εύκολα από τα μαζικά παραγόμενα κοσμήματα των εργοστασίων. Τα χειροποίητα κομμάτια τείνουν επίσης να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά όπως ξύλο, δέρμα ή μέταλλο αντί για πλαστικό, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο ανθεκτικά από τις περισσότερες άλλες επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα!

Σε αυτό το σημείο σάς συστήνουμε, εάν είστε αρχάριοι στην κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, να επιλέξετε για αρχή να πειραματιστείτε με μαλακά, εύκαμπτα και φθηνά υλικά, όπως είναι το κορδόνι, το σύρμα και οι χάντρες.

Για να πετύχουμε λοιπόν τα εκθαμβωτικά αποτελέσματα ενός χειροποίητου κοσμήματος, εκτός από έναν καθαρό πάγκο κι ένα ευρύχωρο μέρος εργασίας χρειάζεστε μία ποικιλία εργαλείων. Αρχικά πρέπει να έχετε στην διάθεσή σας μια πένσα με στρογγυλή μύτη, η οποία χρησιμοποιείται για την κάμψη του σύρματος και τη δημιουργία θηλιάς. Επίσης απαραίτητη θεωρείται μια πένσα με επίπεδη μύτη της οποίας οι εφαρμογές εστιάζουν στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των κρίκων. Τέλος θα χρειαστείτε ένα κοφτάκι για την κατεργασία ιδιαίτερα μαλακών υλικών, όπως χαρτόνια και νήματα.

Αφού λοιπόν δώσετε σχήμα στα υλικά σας, ήρθε η ώρα να τα διακοσμήσετε. Επιλέξτε γυάλινες ή ασημένιες χάντρες και φτιάξτε τα πιο όμορφα βραχιόλια και κολιέ. Ακόμη, εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλες λεπτομέρειες όπως ασημένια γούρια θα πρέπει να έχετε εξοπλιστεί με άλλα υλικά, όπως κόλες και βερνίκια.

Συνοψίζοντας, τα χειροποίητα κοσμήματα κατασκευάζονται στο χέρι, με φροντίδα και πάθος, γεγονός που τα καθιστά ένα υπέροχο δώρο σε κάποιον που αγαπάτε ή ακόμα και μια ξεχωριστή απόλαυση για τον εαυτό σας.

Κοσμήματα Βιομηχανικού Επιπέδου

Από την άλλη έχουμε τα κοσμήματα βιομηχανικού επιπέδου τα οποία παράγονται μαζικά σε εργοστάσια. Η ποιότητα αυτών των αντικειμένων μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με το ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής τους καθώς και τα εργαλεία που συντέλεσαν στην μορφοποίησή του.

Η σύγχρονη βιομηχανία κοσμημάτων είναι ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος κλάδος ο οποίος όμως διατηρεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ των παραδοσιακών εργαλείων και αυτών της τελευταίας τεχνολογίας. Η σχολή κοσμήματος Κοσμογονία , θα σας ταξιδέψει σε όλες τις τεχνικές κατασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των εργασιών γίνεται με σφυριά, λίμες και φλόγιστρα. Ενδεικτικά στα περισσότερα μηχανουργία χρησιμοποιούνται παμπάλαιες γερμανικές πένσες με μία επίπεδη και μία μυτερή απόληξη. Με αυτές προκύπτουν οι διαμορφώσεις των επιφανειών των συρμάτων και των ελασμάτων. Επίσης χρησιμοποιούνται ευρέως τα σφυριά με σφαιρική απόληξη. Με το συγκεκριμένο εργαλείο ο τεχνίτης δημιουργεί μία κοκκώδη υφή πάνω σε μεταλλικά ελάσματα χτυπώντας το έλασμα με το σφυράκι πάνω σε ένα τούβλο από ξυλοκάρβουνο. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό με χρυσά ελάσματα.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω παραδοσιακά Εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων ορισμένα σύγχρονα εργαστήρια κοσμημάτων πλέον χρησιμοποιούν συγκολλητικό Laser. Κάποιες σύντομες επιστημονικές περιγραφές γι’ αυτό το μηχάνημα του μέλλοντος,  είναι ότι η συγκόλληση με Laser. Αξιοποιεί την ροή φωτονίων υψηλής ισχύος ως πηγή θερμότητας για την τήξη της περιοχής επαφής, στη συγκόλληση ελασμάτων. Με αυτό τον τρόπο οι τεχνίτες πλέον μπορούν να κάνουν μετατροπές σε έτοιμα κομμάτια, που εκ των υστέρων αποφασίζουν να αλλάξουν.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι η απαράμιλλη ομορφιά των κοσμημάτων επιτυγχάνεται όχι μόνο με εργαλεία ακρίβειας που βρίσκονται στην κόψη της τεχνολογίας αλλά και με εργαλεία που ο άνθρωπος είχε ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν.