Blog

Κοσμήματα από Κερί – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κοσμήματα από Κερί λοιπόν. Από παιδιά μας γοήτευαν από την ανθρώπινη ικανότητα μετασχηματισμού της φύσης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών μας. Τα μάτια μου άνοιγα διάπλατα μπροστά στην μεγαλοπρέπεια των κτιρίων, στην μαγεία των μεταφορικών μέσων και γενικότερα είχα την τάση να θαυμάζω το κάθε πλοκάμι του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στον ακόρεστο αγώνα ικανοποίησης της περιέργειάς μου λοιπόν, μια μέρα ρώτησα την μητέρα μου τι είναι αυτό το μεταλλικό αντικείμενο που αγκαλιάζει το δάχτυλό της. Τότε εκείνη με ένα διαχυτικό χαμόγελο μου απάντησε πως είναι το σύμβολο της αγάπης. Κι άρχισε η μητέρα μου να παντρεύει τα ακατανόητα συναισθήματα με την επιστήμη των άψυχων υλικών. Η επιστήμη αυτή ονομάζεται Μηχανική.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναφερθούμε στην βιομηχανική διαδικασία παραγωγής αντικειμένων που μέσα τους σπιθοβολά το ανθρώπινο πάθος. Αναφέρομαι φυσικά, στα κοσμήματα.

  • Κοσμήματα από Κερί – Τι με ενδιαφέρει εμένα η Μηχανική;

Αρχικά είναι ευκολονόητο ότι τα πρακτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιστήμης είναι παντού γύρω μας. Ας προσεγγίσουμε πρώτα την Μηχανική από ένα φιλοσοφικό πρίσμα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητά γύρω μας ποικίλει κι αν κανείς αναζητά την αιτία, αυτή βρίσκεται στο διαφορετικό γνωστικό επίπεδο του κάθε ανθρώπου. Αφιερώστε μια στιγμή και δείτε την περιοχή γύρω σας. Έχετε ιδέα, τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα τραπέζι, μια πόρτα αυτοκινήτου ή ένα σουβενίρ απ’ την Ρώμη;  Επιτρέψτε μου να γίνω ο βοηθός σας σε αυτό το μυστηριώδες, περίπλοκο και συναρπαστικό μέρος συνειδητοποίησης και γνώσης.

  • Τι είναι η Τεχνολογία Παραγωγής;

Τεχνολογία είναι το σύνολο των επιτευγμάτων (εφευρέσεων, διαδικασιών, μεθόδων) που προκύπτουν μέσω της εφαρμογής επιστημονικών ή τεχνικών γνώσεων για πρακτικούς σκοπούς. Ο Καζαντζάκης είπε κάποτε ότι «η πιο αγνή και ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη».

Βιομηχανική παραγωγή είναι το σύνολο των διαδικασιών που αποσκοπούν στη μετατροπή των πρώτων υλών σε προϊόντα. Στη σχολή κοσμήματος Κοσμογονία θα αποκτήσετε μοναδικές γνώσεις σε όλα τα επίπεδα.

  • Τι είναι η Χύτευση;

Η χύτευση είναι μια από τις πιο γνωστές τεχνολογίες παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η χύτευση είναι μηχανική κατεργασία διατήρησης της µάζας. Το τηγµένο µέταλλο διοχετεύεται σε κατάλληλη κοιλότητα, το λεγόμενο καλούπι, όπου και στερεοποιείται. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να παράγουμε κυρίως προϊόντα κατασκευασμένα από σιδηρούχα μέταλλα (χυτοσίδηρος, χάλυβας) ή μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο, ορείχαλκος, χαλκός).

Η γεωμετρία του καλουπιού είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικότερα, πρέπει να αντέχει τις δυνάμεις του τηγμένου μετάλλου ενώ ταυτόχρονα η διαμόρφωσή του δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή του τήγματος. Το καλούπι πρέπει να επιτρέπει την απομάκρυνση τόσο του αέρα όσο και των αερίων που παράγονται κατά την αντίδραση του θερμού µετάλλου µε τον τύπο. Επιπλέον, η γεωμετρία του καλουπιού οφείλει να προβλέπει το φαινόμενο της συστολής του χυτού κατά την στερεοποίησή του.

Αφού λοιπόν εξηγήσαμε τις βασικές μηχανικές έννοιες, ήρθε η ώρα να περιγράψουμε το είδος της χύτευσης που είναι ικανό να παράγει προϊόντα με αψεγάδιαστη ποιότητα επιφάνειας και ασύγκριτη ακρίβεια διαστάσεων. Η ονομασία αυτής της μεθόδου είναι η «Χύτευση Χαμένου Κεριού». Το όνομα της μεθόδου περιγράφει τη ραχοκοκαλιά της διαδικασίας. Η μέθοδος είναι γνωστή από την Αρχαία Αίγυπτο το 1500 π.Χ. όπου χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή γλυπτών και χάλκινων αντικειμένων. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η χύτευση του χαμένου κεριού είναι τόσο παλιά όσο και τα πρώτα χνάρια του πολιτισμού. Στα σεμινάρια χειροποίητου κοσμήματος θα μπείτε στομ μαγικό κόσμο της κατασκευής.

Η μέθοδος αυτή στην εποχή μας με συμμάχους τον ψηφιακό σχεδιασμό και την 3D σχεδίαση κρατά στα ηνία της της παραγωγής κοσμημάτων σε βιομηχανικό επίπεδο. Ακριβώς επειδή ο κόσμος γύρω μας κατευθύνεται με βάση τον υψηλό ανταγωνισμό και ζήτηση, καθώς και τους έντονους ρυθμούς της μόδας, η προσπάθεια των χειροποίητων κοσμημάτων να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις νέες προκλήσεις συνεχώς φθίνει και ξεθωριάζει.

Αρκετά με τις θεωρίες όμως… Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργεί η μέθοδος του Χαμένου Κεριού.

  • Η μέθοδος του Χαμένου Κεριού σε 9 βήματα

1) Δημιουργήστε το επιθυμητό σχέδιο σε κερί πριν φτιάξετε ένα καλούπι γύρω του.

2) Φτιάξτε το καλούπι σας χρησιμοποιώντας γύψο που δίνει τη στήριξη του καλουπιού, και πυρίτιο με το χαρακτηριστικό της υψηλής πυρίμαχης ικανότητάς του. Προσθέστε νερό μέχρι η επένδυση να έχει την υφή της πηχτής κρέμας.

3) Στερεώστε αυτή την κρέμα από κεραμικό υλικό.

4) Κάψτε το κερί ενώ τοποθετείτε ένα μικρό δοχείο από κάτω για να συλλέξετε το κερί που έλιωσε και έπεσε. Ο ευκολότερος τρόπος για να λιώσετε το κερί είναι σε φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο κανονικό.

5) Επιλέξτε το μεταλλικό κράμα. Σε ένα στούντιο κοσμημάτων χρησιμοποιούνται ευρέως το ασήμι, ο χαλκός, ο χρυσός και η πλατίνα.

6) Λιώστε το κράμα θερμαίνοντάς το μέχρι τη θερμοκρασία τήξης.

7) Ρίξτε το τηγμένο μέταλλο στην κοιλότητα του καλουπιού.

8) Αφού κρυώσει (στερεοποιηθεί) το μέταλλο, μπορείτε να το αφαιρέσετε από το καλούπι.

9) Λιμάρετε και γυαλίστε το συμπαγές μεταλλικό σας κόσμημα. Αυτό το βήμα έχει να κάνει με την εμπειρία του εργαζομένου.

Βιβλίο: Τεχνολογία Παραγωγής, Τσουρβελούδης Νικόλαος 

Συνοψίζοντας, η μέθοδος Χαμένου Κεριού είναι μία αποδοτική διαδικασία, ικανή να συμβαδίζει με τις υψηλές προδιαγραφές της αγοράς. Για την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μεθόδου αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι γεννήθηκε το 1500 π.Χ. Σήμερα όμως το είδος αυτό της χύτευσης έχει τελειοποιηθεί με τα αποτελέσματα του να είναι εκθαμβωτικά. Ρίξτε μια ματιά στα κοσμήματα από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Τώρα πια γνωρίζετε πώς κατασκευάζονται.

One thought on “Κοσμήματα από Κερί – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Comments are closed.