Blog

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων;

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων

Τα κοσμήματα αποτελούν βασικό μέρος της κοινωνικής μας ζωής. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να επιμεληθούμε την εικόνα μας και μέσω αυτής να περάσουμε στον περίγυρος μας ορισμένα βασικά μηνύματα για την προσωπικότητά μας και για το ποιοί είμαστε. Ο καλλωπισμός υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα κεφάλαιο που ξεκινά ακόμη και από την προϊστορία. Τότε που τα κοσμήματα μαρτυρούσαν την κοινωνική θέση και ξόρκιζαν το κακό. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν κέρατα ζώων, φτερά, πηλός, ξύλα, κόκκαλα, όστρακα κ.α.

Ορισμένα από αυτά τα υλικά συνιστούν την βάση των σημερινών κοσμημάτων και ιδιαίτερα των χειροποίητων, η κατασκευή των οποίων ξεφεύγει απ’ την μαζική παραγωγή της βιομηχανίας με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία, σχετικά με ποια υλικά θα πειραματιστούμε.

Με λίγα λόγια το κόσμημα από την αρχή του πολιτισμού συντρόφευε τους ανθρώπους, στις πιο σημαντικές κοινωνικές τους στιγμές. Ένα κόσμημα συμβολίζει μια υπόσχεση σε έναν γάμο, την καλή τύχη στη βάφτιση, ακόμα και τη μνήμη, όταν οι γηραιότεροι χαρίζουν ένα κόσμημα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους προκειμένου να τους θυμούνται. Ας μην ξεχνάμε τα κοσμήματα που στην αρχαιότητα συντρόφευαν τους νεκρούς, σήμερα μας μαρτυρούν μέσα από τις προθήκες των μουσείων, γεγονότα ένδοξων πολιτισμών. Όλα αυτά εξηγούν γιατί το κόσμημα για πολλούς είναι η κορωνίδα της μόδας.

Με τι υλικά όμως σήμερα κατασκευάζουμε τα κοσμήματά μας όλο λάμψη και πάθος;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα απλά χειροποίητα κοσμήματα περιλαμβάνουν συνήθως διακοσμητικά στοιχεία όπως γυάλινες χάντρες, ασημένιες χάντρες, μεταλλικά γούρια κ.α. Τα συγκεκριμένα υλικά είναι εύκολο να βρεθούν σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας και συχνά είναι φθηνά. Αν όμως επιθυμούμε να κατασκευάσουμε τις δικές μας χάντρες, με σχήματα και μεγέθη που εμείς ονειρευόμαστε τότε θα πρέπει να στραφούμε στα ακόλουθα υλικά. Στη σχολή κοσμήματος Kosmo Gonia, θα ταξιδέψετε θα αποκτήσετε γνώσεις για να αναδείξετε την δημιουργικότητα σας σε όλα τα επίπεδα.

Υφάσματα: Το ύφασμα χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή βραχιολιών επειδή ακριβώς μπορεί να υφανθεί σε περίπλοκα σχέδια. Το ύφασμα μπορεί επίσης να βαφτεί ή να ζωγραφιστεί με σκοπό να δημιουργηθούν μοναδικά αποτελέσματα σε βραχιόλια ή κολιέ.

Ξύλο: Το ξύλο χρησιμοποιείται συχνά για χάντρες, επειδή μπορεί να σκαλιστεί σε όμορφα σχήματα, ικανοποιώντας ακόμη και το πιο απαιτητικό γούστο.

Γυαλί: Το γυαλί είναι ένα δημοφιλές υλικό για χάντρες και πέτρες επειδή μπορεί να είναι διαφανές ή αδιαφανές και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ορισμένες γυάλινες χάντρες κατασκευάζονται με τη σύντηξη δύο διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους, ενώ άλλες κατασκευάζονται με την επικάλυψη ενός χρώματος πάνω σε ένα άλλο.

Κεραμικά: Ο πηλός μπορεί να διαμορφωθεί σε χάντρες ή ειδώλια που βάφονται και ψήνονται σε κλίβανο.

Σεμινάρια Αργυροχρυσοχοΐας

Από την άλλη έχουμε την συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία κοσμημάτων, η οποία διαθέτοντας εξοπλισμούς τελευταίας τεχνολογίας (συγκολλητικό Laser) είναι ικανή να κατεργάζεται όλων των ειδών τα υλικά. Πιο αναλυτικά, ορισμένα βιομηχανικά κοσμήματα κατασκευάζονται από πολύ ακριβά υλικά, τα οποία δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν -όπως ο χρυσός, το ασήμι, η πλατίνα και τα διαμάντια. Τα υλικά για την κατασκευή κοσμημάτων σε βιομηχανικό επίπεδο είναι ποικίλα (ανοξείδωτος χάλυβας, τιτάνιο κ.α.) όμως αξίζει να επιμείνουμε στα 4 κυριότερα.

-Χρυσός: O ανεπεξέργαστος χρυσός είναι ένα λαμπερό κοκκινωπό-κίτρινο πολύτιμο μέταλλο το οποίο μετριέται σε Καράτια. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του χρυσού είναι ότι το συγκεκριμένο μέταλλο αφενός θεωρείται ένα από τα πιο εύπλαστα μέταλλα, καθιστώντας το εύκολο στη χρήση, ενώ αφετέρου είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό στα περισσότερα οξέα.

Ασήμι: Ο κύριος λόγος που οι τεχνίτες κοσμημάτων αγαπούν το συγκεκριμένο υλικό είναι επειδή είναι μαλακό και εύκαμπτο (εύκολα συμπιέζεται και τεντώνεται). Επίσης το ασήμι είναι ιδιαίτερα ανακλαστικό και φθηνό σε σύγκριση με το χρυσό και το λευκόχρυσο.

-Πλατίνα: Η πλατίνα (Λευκόχρυσος) είναι ένα ασημί-λευκό, πυκνό και εύπλαστο πολύτιμο μέταλλο. Μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει την αξία του εάν αναλογιστεί ότι η πλατίνα είναι περίπου τριάντα φορές πιο σπάνια από τον χρυσό και τέσσερις φορές ισχυρότερη. Ο λευκόχρυσος ακόμη είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και δεν θα οξειδωθεί ποτέ.

Διαμάντι: Το διαμάντι είναι η σκληρότερη γνωστή ουσία. Διαθέτει υψηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στην φθορά. Καίγεται στους 820°C και διαθέτει υψηλό μέτρο ελαστικότητας.

Σεμινάρια Κοσμήματος

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, τα κοσμήματα αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα κοσμήματα δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης του εαυτού σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα αξεσουάρ που ταιριάζει με το ντύσιμό σας ή ένα κομμάτι που φοράτε με αυτοπεποίθηση κάθε μέρα. Είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Τα πρώτα κοσμήματα φτιάχτηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που φορούσαν χάντρες και περιδέραια για να επιδείξουν την κατάσταση ή τον πλούτο τους, αλλά σήμερα τα κοσμήματα έχουν περισσότερο να κάνουν με την έκφραση του εαυτού σας.